onsdag 12 januari 2011

Regn och åska
“Regn och åska” är min femte roman. Det är en kärlekshistoria mellan två snart 17-åriga killar, Rein från Estland och Oscar från Visby i Sverige. I berättelsen försöker jag skildra den där fantastiska men också skrämmande känslan av att plötsligt bli upp-över-öronen förälskad, och av att börja utforska sexualiteten och sensualiteten. De båda killarna möts av en slump när Oscar och hans mamma för första gången besöker Tallinn, och det sker i början av Oscars sista sommarlov innan gymnasiet. Mötet leder till en efterlängtad förändring i både Oscar och Reins liv. En förändring som förflyttar berättaren, Oscar, från barndomen till något slags nästan-vuxet landskap.

Ursprungligen var “Regn och åska” en novell som jag skrev på beställning för en antologi som skulle komma ut i fem länder kring Östersjön: Sverige, Finland, Lettland, Ryssland och Estland. Antologin skulle innehålla en text från varje land, och ges ut – i översättning – i alla fem länder. Tanken var att boken skulle delas ut till studenter i 17-årsåldern. Jag visste, bland annat från vänner i Moskva och Tallinn, att situationen för icke-heterosexuella i Ryssland och Estland skiljer sig en hel del från den i Sverige. Så jag bestämde mig omedelbart för att skriva en kort kärlekshistoria mellan två killar, en vacker och positiv berättelse som ändå inte skulle kännas overklig – och framförallt inte omöjlig. Jag tänkte att novellen skulle kunna vara ett stöd för unga människor som sällan – eller aldrig – fick ta del av positiva skildringar av människor som blir förälskade i någon av samma kön.

Formatet för novellen var begränsat, och redan då jag skrev den insåg jag att historien jag hade tänkt ut egentligen var större än novellformat. Jag ville skriva mer om Rein och Oscar. Jag ville berätta mer om deras kärlek, om lusten och den där fantastiska glädjen i att bli förälskad. Och någonstans på ett moln kanske det satt en liten queer-gud som hörde mig, för hela antologi-projektet strandade och boken kom aldrig ut. Jag fick aldrig veta varför. Men jag hade min novell, och jag hade alla mina tankar kring Rein och Oscar, och så skrev jag vidare.

Romanen utspelar sig dels i Tallinn, dels i Visby, två städer som på många sätt liknar varandra. Båda har en medeltida stadskärna, båda har en mur som mer eller mindre innesluter de äldsta stadsdelarna. Så, likheterna finns där, men också olikheterna. En av de senare är språken – svenska och estniska. Rein och Oscar pratar engelska med varandra, även om jag skriver deras dialog på svenska.

Alla mina romaner har kopplingar till varandra, ibland tydliga – som Petr, en av huvudpersonerna i “Min bror och hans bror”, som återkommer som bifigur i min andra roman, “Dröm att leva” – andra mer subtila. I “Regn och åska” finns kopplingar både till “Om att samla frimärken” och “I ett annat land”. Det finns också en liten, liten koppling till min sjätte roman, den jag arbetar på just nu.
"Regn och åska" utkom i mars 2011 på Charlie by Kabusa. Den finns också utgiven som ebok.
Recension i Svenska Dagbladet, 7 juni 2011.

Tysk översättning av Stephan Niederwieser, "Mein geliebter Regen", Bruno Gmünder Verlag, augusti 2011.

24 kommentarer:

Böcker, böcker, böcker sa...

Jag har precis börjat läsa boken, ska bli riktigt roligt.

rebecka sa...

har läst boken regn och åska. Det är en sjukt bra bok. Jag ville inte sluta läsa den. Kom riktigt in i boken verkligen.

Håkan Lindquist sa...

Hej Rebecka!
Så roligt att du tycker om "Regn och åska". Det gläder mig.
Allt gott!
Håkan

Anonym sa...

Hej och oj vilken passionshistoria!
Jag blev djupt berörd av boken.
Fortsätt att skriva!
Xavier

Håkan Lindquist sa...

Hej Xavier!

Tack för din kommentar! Roligt att du blev så berörd av min berättelse. Och ja, jag skriver vidare på nya historier. Bara så du vet.

Allt gott,
Håkan

Anonym sa...

Good day,good day!
jag har läst klar din bok idag, och tycker väldigt mycket om den. Blev över glad att jag hittade en sån bra bok. Älskade konst känsla som finns i berättelsen, Min favorit är att vi måste syns för att leva...du beskrev det på jätte bra sätt. Jag önskade att en kille i min klass kunde förstå den här enkla meningen. Han lever inte för att syns inte. Men ska tvinga honom att föstå.
please keep the good work up!

ps:
dina böcker ger bra självkänsla

Ha det bra!
Bani

Håkan Lindquist sa...

Hej Bani!


Tack för din kommentar! Jag är glad att du tycker så mycket om "Regn och åska", och att mina böcker stärker din självkänsla. Det är mycket fint! Kanske kan du få den där killen i din klass att förstå "den enkla meningen". Jag hoppas det.

Allt gott,
Håkan

Ronja sa...

Hej!
Läste precis ut den, och I'm in love!! Helt underbar bok och berättelse :)
Inte ofta man hittar böcker om samkönade förälskelser, jag har inte hittat något i alla fall.
Jättebra bok! Du är en jättebra författare!
Kram från Ronja

Håkan Lindquist sa...

Hej Ronja!
Tack för din fina kommentar! Så roligt att du inte bara tycker om berättelsen utan att du också är "in love"! Kanske skulle du tycka om att läsa mina andra böcker, särskilt "Dröm att leva" och "Min bror och hans bror". De finns på biblioteket och där kan du också hitta andra böcker om förälskade pojkpar eller flickpar.
Allt gott & kram,
Håkan

Mathias Svensson sa...

Hejsan.

Jag kollade vilka nya böcker som kommit in på biblioteket och såg ett mycket vackert omslag. Tog genast upp den och såg att det va en kärleksberättelse mellan två killar med ett hav emellan. Jag lånade den med en gång utan att tveka.

Jag kan säga att det var längesedan jag läste en sån bra bok. Alla dessa känslor som vällde över mig...

Jag har svårt att känna känslor, speciellt för kärlek på grund av en anti depressiv medicin, vilket kan vara väldigt jobbigt. Men att få dyka in i denna underbara bok, helt galet hur jag kunde känna så mycket, jag kände kärlek, jag kände passion, jag ände även skräck.

Jag älskade alla vackra meningar och ord i boken, allt i sin helhet. Jag filosoferar och kommer och tänka på liknande saker som nämns i boken. Likt att man måste ses för att leva och att någons ögon smeker en.

Jag kommer att läsa resten av dina böcker känner jag.

Din bok har gett mig energi, hopp och lycka.

Vill bara tacka för denna helt underbara och magiska berättelse.

Sen en liten fråga bara. Tycker killen som man ser ansiktet på i både bok trailern och omslaget är väldigt vacker. Kan man få kontakt med han?

MASSOR med kramar från Mathias

Håkan Lindquist sa...

Hej Mathias!

Fantastiskt att du blev så berörd av min berättelse om Rein och Oskar, att den fick dig att känna så mycket. Det är jag mycket glad för. Att du har fått både "energi, hopp och lycka"! Jättefint!

Jag hoppas att du kommer att tycka om också mina andra berättelser.

Ja, killen på omslaget och i trailern är väldigt fin men jag kan inte lämna ut några kontaktuppgifter. Sorry! Kanske dyker han ändå upp i ditt liv en dag, eller kanske kommer det någon annan lika fin. Jag hoppas det.

Allt gott! Kram,
Håkan

Sofie Jönsson sa...

Hejsan Håkan.

Jag lånade 'Regn och åska' på biblioteket idag och jag var superglad över att ha hittat en bok som handlade om kärleken mellan två pojkar. Inte så lätta att hitta såna. Jag har nu suttit i 5 och en halv timme och bara läst, snart färdig med boken, och jag måste säga att det jag läst hittils har varit UNDERBART. Jag älskar hur du beskriver deras känslor och saknaden de känner.

Min mamma glodde på mig när jag berättade att boken handlade om två killar, fast hon blev inte särskilt förvånd. Jag håller nämligen själv på att skriva små berättelser om homosexuella par, så den här boken var till stor hjälp. Jag har aldrig hittat en svensk bok om just det här förut, och jag blev så glad när min vän som bara dragit ut den ur en bibliotekshylla på måfå visade den för mig. Ska tipsa en av mina andra vänner, jag tror att hon kommer gilla den lika mycket som jag gör.

Fortsätt skriva!
Häsningar Sofie.

Håkan Lindquist sa...

Hejsan Sofia,

Så roligt att du är superglad över "Regn och åska", och så fint att du själv håller på att skriva. Och vilken tur att din vän drog ut just "Regn och åska" ur hyllan.

Det finns många böcker om kärlek mellan två människor av samma kön. Du kan fråga på biblioteket eller söka på "homosexualitet". Du kan också låna mina andra ;-)

Japp! Jag fortsätter att skriva. Jag har lämnat in en ny roman till förlaget. Min sjätte. Om allt går som det ska kommer det ut i början av nästa år.

Lycka till med ditt skrivande!

Allt gott,
Håkan

Anonym sa...

Mycket bra bok!!! Hoppas det snart kommer en bra film till denna! Skriv en till om homosexuella och jag kommer läsa den också! Kram från en kille på 15

Håkan Lindquist sa...

Hej anonyma 15-åring!

Roligt att du tycker om "Regn och åska". Jag antar att du har sett att jag skrivit flera berättelser om killar som tycker om killar. Om inte, kolla under fliken "Mina romaner".

Jag har nyligen skrivit klart en ny roman som förhoppningsvis kommer ut i början av 2013.

Allt gott & kram,
Håkan

Håkan Lindquist sa...

P.S. Jag skulle väldigt gärna vilja att både "Regn och åska" och mina andra romaner blev filmatiserade. Kanske blir det av snart. Vi får se.

Taraneh sa...

Tere Håkan.
Jag är kär i "Regn och åska" och skulle skriva ett brev till dig om den och tacka dig men sedan hittade jag din webblog:-) så tackar jag just nu!
Tack så mycket, Thank you very much, Merci...
Jag skulle gärna läsa mer om Rein och Oscar, jag vill gärna veta mer om deras liv och vill gärna veta vad händer efter att Oscar börjar gymnasiet; kan inte en av dem-Rein kanske- bestämma sig att åka till Sverige och träffa sin käre vän en gång till? Jag vet! Jag bara fantiserar för mycket! "but i can't stop thinking about it! I really want to know about their life afterwards... Would you please keep countinue with writing about Oscar and Rein?"
Med vänliga hälsningar
Taraneh

Håkan Lindquist sa...

Tere Taraneh,

Så roligt att du är kär i "Regn och åska". Det är fantastiskt när en historia fortsätter i tankarna då man har läst ut en bok eller sett klart en film. Det händer kanske inte så ofta, men jag tycker själv väldigt mycket om när det sker.

Jag vet inte om jag kommer att återvända till Rein och Oscar. Det finns kopplingar mellan alla mina romaner, och ibland återkommer en person från en berättelse i en annan, i ett annat sammanhang. Jag har nyligen skrivit klart min sjätte roman (den kommer ut i juni 2013), och där omnämns faktiskt Rein och hans morbor Hannes. Vi får se, kanske dyker Rein och Oscar upp igen, i en ny berättelse. Du kan ju redan nu läsa mer om Oscars farfars bror Wilhelm (som Oscar berättar om i "Regn och åska") i min tredje roman, "Om att samla frimärken". Den har nyligen kommit ut i pocket.

Tack för din fina kommentar! Thank you, Merci, Tänan teid...

Allt gott,
Håkan

Anonym sa...

Hej Håkan!
Jag är din ny läsare som har varit förtjust i din bok Regn och åska. Jag kommer från Ryssland och har bott i Sverige och lärt mig språket i två år.
Det var, kanske, min protest mot den upprörande lagen om "förbudet mot homosexuell propaganda" i Ryssland som fick mig att ta boken från hyllan. Jag kunde inte lägga den ifrån mig! Jag var imponerad att den beskriver förhållanden utan hysteri eller överdriven tragedi.
Jag skulle vilja kunna skriva som du gör: enkelt och vackert!
Tack!
Anna

Håkan Lindquist sa...

Hej Anna!

Tack för ditt meddelande! Det gläder mig att du är så förtjust i "Regn och åska". Som du kanske har sett så var berättelsen ursprungligen en novell som skulle publiceras bland annat i Ryssland. Dessvärre så blev det inte av. Det är synd. Den, och andra skildringar av människor som är tillsammans med någon av samma kön, behövs i Ryssland idag.

När det gäller din önskan så kan jag bara säga: Skriv! ;-)

Allt gott,
Håkan

Anonym sa...

Tack!
Tack för att du skrivit den här boken.

Jag har alltid undrat varför jag inte uppskattat läsa kärleksromaner tidigare. Det har varit så fånigt och för sockersött. Nu förstår jag varför. Ingen har handlat om min kärlek, en sådan kärlek jag skulle kunna få uppleva.
Det var en pirrig känsla i kroppen när jag läste den, som att det var jag som upplevde det. Fantastiskt.

Boken tog 21 timmar att läsa, inklusive sovpaus, matpaus och jobbpaus.
Sluta aldrig skriv!

Med vänliga hälsningar Rasmus

Håkan Lindquist sa...

Hej Rasmus!

Så glad jag blir över att läsa dina rader om "Regn och åska"! Jag hoppas att du får uppleva en lika pirrande och härlig kärlek som den som jag har skrivit om i romanen. Och att du hittar än fler berörande berättelser!

Och tack för din uppmaning! Jag ska fortsätta skriva, jag lovar.

Allt gott,
Håkan

Anonym sa...

Älskar boken och förnimmelsen av att riktigt kunna ta på känslorna i boken. MÅSTE BARA HA EN FILM PÅ DEN!!!
Är det på gång eller? Har hur som helst många på min skola som vill se film på den...
Kramar från en 17-årig bokälskare

Håkan Lindquist sa...

Hej 17-årige bokälskare!

Så glad jag blir av att läsa hur starkt "Regn och åska" berör dig. Och visst vore det fantastiskt om berättelsen kunde bli en film! Det är inga planer på det, men kanske få jag plötsligt kontakt med någon filmmakare som delar denna önskan. Du får gärna hålla tummarna!

Allt gott & kram,
Håkan